Карлос Швабе: „Вестител на ужаса“

Карлос Швабе: „Вестител на ужаса“

„Вместо да чакам сълзи от този свят без срам,
аз всички гарвани приживе ще поканя —
със своя труп разложен разкошен пир ще дам.“
Шарл Бодлер

Карлос Швабе /1866–1926/ е германо-швейцарски символист, но прекарва по-голямата част от живота си във Франция. Картините му са изпълнени с митологични и алегорични изображения, които впечатляват с бурно раздвижените си композиции и вълшебството на поетиката в тях. Силно въздействие върху съзнанието му оказва стихосбирката на Шарл Бодлер „Цветя на злото“, което води до цял едноименен цикъл от картини, които й посвещава.

Но най-известният му цикъл определено е „Вълната“ – изображения, изпълнени с ужас и мълчалив писък – безмълвното му предсказание и предупреждение за приближаването на Първата световна война.

Неговият дух, възбуден от човешкото страдание и смъртта, пренася отражението си върху другите духове. Той не се страхува да се катери по стръмните височини на религията – негови са и небето, и адът, и войната, и Олимп, и сладострастието. Въображението му, пламтящо като отрупана със свещи катафалка, блести в всичкия си плам и всичкия си пурпур. Всичко скръбно го вълнува, всичко бляскаво го удивлява. Излива едно след друго върху вдъхновените си платна кръв, светлина и мрак.

Вълната

La Vague

Цветята на злото

Смъртта

Смъртта на гробаря

Отричането на св. Петър

Посмъртно разкаяние

Ангелът на смъртта

Размирици

Бурето на омразата

Жените на прокълнатите

Злоба и Идеал

Съдба

Пръстенът на невярната

снимки: arthistoryarchive.com

 

Един коментар

  1. RomanticDictator

    Виж Бьоклин, Ропс, Врубел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*