40 години анархия в Обединеното кралство и не само

40 години анархия в Обединеното кралство и не само

Sex Pistols пускат дебютния си шедьовър „Anarchy in the U.K.“ на 26 ноември 1976. По-късно я включват в албума Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols. 

Песента е на 56 място в класацията на Ролинг Стоун на 500-те най-велики песни на всички времена, както и в списъка с 500-те песни в Залата на славата, които са изградили рок музиката.

По този повод синът на мениджъра на групата Малкълм Макларън и и пънк-дизайнерката Вивиан Уестууд, Джо Коре реши да устрои грандиозна клада, на която да изгори плочи, дрехи и артефакти на групата, които са на стойност между 5 и 10 милиона лири. Мотивира решението си по следния начин:

„Отдавна се чудя какво да правя с всичко това и мисля, че сега е точният момент да кажем, че пънкът е мъртъв. Спрете да лъжете младото поколение, че това е отговорът на техните проблеми. Не е. Мъртъв е и е време да мислим за нещо друго.“

Джони Ротън, естествено веднага го нарече глупак:

„Ако ще изгаряш каквото и да било на стойност 5 милиона паунда, няма ли да е по-добре да го продадеш и да дариш средствата за благотворителност… Шибан егоистичен сутиенаджия. Да изгори собствените си сутиени!“

Rotten

Отговорът на Коре е, че това е неговият отговор на комерсиализацията на пънка и че ако ги продаде, спомените на Sex Pistols щели да се озоват на стената на някой банкер, а това е последното, което би искал. Нарече феновете на групата „конформисти в друга униформа“ и че баща му би намерил идеята му за адски забавна.

Интересно какво би казал Сид Вишъс за представлението, ако можеше да говори…

 

снимки: likesuccess.com