Пати Смит: Никога не си губя времето с неща, които не обичам

Пати Смит: Никога не си губя времето с неща, които не обичам

През тази година Пати Смит направи първата си фотоизложба в Париж. Ако хвърлите поглед на някои от фотографиите, това, което ще откриете вероятно няма да ви изненада, ако сте запознати с музиката й.

В тях ще намерите същите неща – меланхолия, тъмнина и провокация, но ще откриете, че тя отново намира начин да отдаде почит на хората, към които изпитва уважение, на себеподобните й творци, извървели трънливия си път, който е трябвало да си проправят през празнотата и невежеството.

Това е Пати Смит – един неповторим артист, който впечатлява чрез всички възможни методи на себеизразяване – чрез музиката, визуалните изображения и чрез думите си:

„Какво е нещото, към което трябва да се стремим по пътя си?

В началото на моите двадесет години имах голям късмет да имам Уилям Бъроуз за ментор и приятел. Веднъж го попитах: „Към какво мислиш, че трябва да се стремя?“

Той помисли и ми отвърна: „Скъпа моя, златна Американ Експрес, няма да е зле.“

Но след това, съвсем сериозно ме посъветва: „Изгради си име.“

Аз отвърнах: „Уилям, моето име е Смит.“

Той каза: „Е значи, ще трябва да поработиш по-упорито.“

Но какво Бъроуз всъщност имаше предвид, когато ми каза да си изградя име? Да си изградиш добро име, а не такова, което ти носи популярност. Той не говореше за слава, той искаше да каже, че трябва да оставиш името ти да говори за себе си, да те представя, да свети с твоите добри дела, с твоя код на честта. Изгради си име и докато вървиш по житейския си път, това име ще ти служи.

Бихме могли да се запитаме, с какви инструменти разполагаме за това начинание? На какво можем да разчитаме? Можете да разчитате на себе си.

Повярвайте ми, вие сте най-добрия си съюзник. Само ти знаеш кой си, дори и понякога това да не ти е съвсем ясно, макар да правиш грешки и да се отклоняваш от самия себе си. Просто порови по-дълбоко. Знаеш кой си. Знаеш какво е правилно да сториш. И когато се случи да сгрешиш, не е проблем – точно, както се пее в песните, изправи се, изтръскай се и започни отново.

И докато следваш посоката си, никога не забравяй, че не си сам. Имаш приятели и семейство, но също така разполагаш и с твоите предци.

Твоите прародители пеят в кръвта ти. Обърни се към тях. Тяхната сила през вековете ще влезе в теб. И когато това стане, те ще са твоите духовни предци. Обърни се към тях.

Те са там – в човешката история, на твое разположение. Исус е казал: „Аз съм с теб винаги, дори при свършека на света.“

Алън Гинсбърг, Уолт Уитман – те са с теб.

Избери този, който желаеш да върви заедно с теб и той или тя ще вървят заедно с теб. Не забравяй, че не си сам.“