Ким Гордън от Sonic Youth представя мемоарите си

Ким Гордън от Sonic Youth представя мемоарите си

Бившата басистка на Sonic Youth Ким Гордън ще издаде своята автобиография „Girl In A Band“ през февруари 2015.

Книгата проследява пътя на певицата в житейски и кариерен план, започвайки от началото на 80-те, когато решава да напусне Лос Анджелис, за да навлезе в пост-пънк сцената на Ню Йорк и да основе своята група Sonic Youth.

„Често описвана като резервирана, в „Girl In A Band“ Гордън наистина се отваря и разкрива себе си“, научаваме от резюмето. „Детство, живот в артистичните среди, преместване в Ню Йорк, любовни афери, брак, дъщеря, група… това е добра и красиво написана история. Пулсиращо сърце на книгата е изследването на това какво значи партньорството, и какво се случва когато то изчезне“. Последното явно се отнася до раздялата на Ким с  нейния съпруг и колега Търстън Мур през 2011.

„Атмосферата на Ню Йорк през 80-те и 90-те, сред която изгрява звездата на Sonic Youth, революцията на алтернативната музика, проправянето на пътя пред Nirvana, Hole, Smashing Pumpkins и много други… Една от най-уважаваните персони в модерния рокенрол, Ким Гордън също така е считана за модна икона, визуален артист и източник на вдъхновение“, четем още в резюмето.

Ким е член на Sonic Youth от основаването им през 1981 до разпадането в 2011 вследствие на раздялата й с Мур. Нейната роля, наред с Търстън и другите членове на групата, е на вокал, бас-китарист, китарист, автор на текстове и музика и изпълнител на различни други инструменти. В момента е част от новосформираната от нея банда Body/Head.

Заглавието на книгата идва от част от текста на песента „Sacred Trickster“ от албума „The Eternal“ от 2009 – „What’s it like to be a girl in a band?/ I don’t quite understand“.

kim-gordon-memoir