„Камшичен удар”: Музикантите като щангисти и провалът на ”Сънданс”

„Камшичен удар”: Музикантите като щангисти и провалът на ”Сънданс”

★✰ ✰ ✰ ✰✰

Музиката като спорт – бързо, бързо, по-бързо. В това трябва да ни убеди едно от най-посредствените открития на “Сънданс” – „Камшичен удар” (Whiplash).

Филмът се върти около историята на 19-годишен обещаващ барабанист и учителя му – изверг, който вика, обижда, унижава и сломява младите музиканти в най-добрата музикална школа в САЩ. В крайна сметка обаче групата, която се води от учителя, печели всички награди.

Както може и да се очаква, учителят изверг, по дeфолт, не е чак такъв изверг. Всъщност обаче е много тъпо парче. През целия филм се опитва да обясни, че Чарли Паркър е станал един от най-великите джазмени не защото е живял само от и в музиката, а защото е бил замерен с чинел. Именно тази случка го била мотивирала да стане голям музикант.

Тезата, че кръвта по ръцете и състезателния принцип създава големите музиканти, е наистина много плоска. Може и да създава шампиони в спорта – пример са възпитаниците на Нешка Робева и Иван Абаджиев, но ограбва човека. За да си музикант обаче, по-скоро трябва да си човек.

Разбира се е пълно с изключения, хе хе. Друг е въпросът и до колко в голямата си част барабанистите са музиканти. Това, че свириш десетки шестнайсетини в неравноделен ритъм, не ми се вижда велика проява на човешкия дух.

Актьорската игра е на посредствено ниво, а фабулата напълно предвидима. Филмът печели голямата награда на международния фестивал Сънданс 2014, както и наградата на публиката. Твърде притеснително за един от символите на независимото кино.

3 коментара

  1. Иван Ценов

    Никога не пиша коментари, но ти ще си изключение. Филмът е точно това, което трябва да бъде. Личи си колко разбираш от кино и музика. Не пиши повече статии, по теми, в които не си компетентен. Барабаниста е този, който държи всички останали в групата на малкият си пръст, понеже поддържа такта, темпото и ритъма (това, което прави и басът за по необразованите като теб). Филмът разказва за учител с крайно мислене, което наранява много хора в целта си да открие талантът и да го избута до върха, и за младеж с несломима воля, готов да даде и последната си капка кръв за чинелите. Често човек, няма нужда от похвали, а от критики, за да му напомняш, че винаги някъде там има още нещо за научаване и усъвършенстване. Най-добрите не спират. Учителят прекалява на моменти, така е, но всичко това е тестване на характера. Не трябва да се примиряваме с похвалите и днешният успех. Бих те посъветвал да следваш заложеното във филма и в собственият си живот, но по начинът на изразяване, който показваш в „статията“ си се съмнявам да стигнеш толкова далеч в самоосъзнаването си. Лек ден.

  2. Славейко Сандански

    Изтрещелия плехар спаси първите тридесет минути с внушителната си истерия. В последните пак тридесет вече съжалявах, че съм се захванал с тая реклама на лейкопласт.

  3. По принцип е нормално на някой да не му хареса филма, но ако авторът на статията иска по някакъв начин да убеди зрителите, че в случая „Камшичен удар“ е слаб филм, то едва ли това е начина. Има всякаква липса на анализ или доводи, на примери и т.н., просто амтьорско чесане на езика, все едно си излезнал с тийн авери на по бира, извинявай, много дискредитираш сайта по този начин. И това, че актьорската игра била слаба и фабулата предвидима, само ще ти кажа, че филма има 3 оскара и 1 златен глобус, като този „учител изверг“ е изигран по впечатляващ начин от актьора J. K. Simmons и печели и двете награди за поддържаща роля (както и много други). Също така Whiplash е номиниран за Оскар за оригинален сценарий и има оценка 8.6 в imdb, където мнение и оценки са дали цели 490 критици от цял свят. Препоръчвам ти, да прочетеш първо как се пише критика на филм и да напишеш нещо стойностно (ако капацитетчето ти го позволява), преди някаква подобна безумна статийка да види бял свят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*